Com m’evito malbaratar aliments?

Més de la meitat del menjar que es llença prové de les llars. A Catalunya es malbaraten en 34,9 kg d’aliments per persona i any. Les festes nadalenques, on són habituals els àpats en comunitat i abundants –potser perquè preval la idea que “quedarem millor” amb els convidats– acaben sent una època en la que molt menjar va a parar a les escombraries. Per evitar-ho podem tenir en compte alguns consells:

• El millor és planificar. Cal fer un càlcul sobre quants serem a taula, i la quantitat de menjar necessària. Així podrem fer una llista amb allò necessari i no deixar- nos endur per l’impuls de comprar massa (sovint quan volem aprofitar una oferta, però ens hem de preguntar si realment s’ajusta a les nostres necessitats, si no, ens pot sortir més car)

• Amb una temperatura adequada a la nevera ens assegurem que els aliments es conservaran bé. la carn i el peix necessiten una temperatura d’entre 1ºC i 5ºC, per tant, els ubicarem a la zona més freda de la nevera. La verdura i la fruita, però, es conserven bé a uns 8ºC. Els congelats necessiten una temperatura menor o igual -18 ºC.

• Podem intentar reaprofitar allò que ha sobrat. Podem congelar tot allò que ja està cuinat, o bé guardar-ho per altres receptes (per exemple, guardar pollastre per fer una amanida, croquetes, cremes...). La verdura que comença a marcir-se és bona per fer cremes, i la fruita molt madura dóna bon resultat per fer un pastís o un batut. Si veiem que un aliment és a punt de caducar i encara no tenim previst consumir, no dubtem en congelar-lo (sempre i quan no hagi estat congelat prèviament).

• Hi ha sobres d’aliments que serveixen per elaborar plats de gran qualitat gastronòmica sense grans complicacions. En podeu consultar receptes preparades per la Fundació Alícia al web de salut de la Generalitat de Catalunya: www.gencat/salut/acsa. Ja no només en Nadal, sinó durant tot l’any, aquest consells són vàlids. Per planificar els àpats és molt recomanable el web www.menuterraneus.com, amb el que podreu establir què cuinar cada setmana i crear automàticament la llista de compra.